Ahir a les 18h es va dur a terme la presentació del llibre de cuina, que passat unes setmanes d’elaboració ahir va sortir a la llum. Acompanyats de desenes d’assistents i davant la premsa de la comarca es va mostrar en públic el llibre i es va explicar detalladament el seu contingut i com està organitzat.

Segons els comentaris dels assistents, el llibre va agradar molt, no només pel seu contingut de receptes d’aprofitament sinó també pel seva qualitat en disseny i maquetació.

Tots els assistents es van poder endur un exemplar del llibre amb el qual podran fer exquisits plats durant aquesta Setmana Santa i sense gastar més del compte, doncs amb les receptes del llibre tindran casi un centenar de propostes de cuina d’aprofitament.

Recordar que en breu totes les families dels municipis participants rebran un flyer amb un val a bescanviar per un llibre a l’ajuntament del municipi.  

Envia un comentari

Després d’unes quantes setmanes de cocció el receptari del Recicla’t a la cuina ja ha sortit del forn i té molt bona pinta!

Ja podeu consultar el llibre i baixar-vos-el des del bloc clicant aqui.

En breu, tots els ciutadans dels municipis participants rebran per correu postal un targetó amb un “val” amb el qual podran aconseguir el llibre recollint-lo als ajuntaments o dependències municipals, i totalment de franc. El targetó alhora serveix com a recordatori de com separar i reciclar correctament els residus domèstics. Enganxeu-lo a la nevera i així tindreu la informació sempre a ma.

On anar a recollir el llibre:

 • El Bruc: Ajuntament
 • Cabrera d’Anoia: Ajuntament
 • Calonge de Segarra: Ajuntament
 • Capellades: Ajuntament
 • Carme: parada de llibres durant la diada de Sant Jordi i a l’Ajuntament
 • Castellfollit de Riubregós: Ajuntament
 • Castellolí: Ajuntament
 • Copons: Ajuntament
 • Hostalets de Pierola: Ajuntament (telecentre)
 • Jorba: Ajuntament
 • La Llacuna: Ajuntament
 • Masquefa: Oficina de serveis tècnics (ajuntament)
 • Òdena: Ajuntament
 • Orpí: parada de llibres durant la diada de Sant Jordi i a l’Ajuntament
 • Piera: Espai d’Entitas a partir del 26 (17-20h)
 • Prats de Rei: Ajuntament
 • Rubió: Ajuntament
 • Sant Martí Sesgueioles: Ajuntament
 • Sant Pere Sallavinera: Ajuntament
 • Santa Margarida de Montbui: el llibre es repartirà a tots els escolars del municipi i a l’Ajuntament
 • Miralles: Ajuntament
 • Torre de Claramunt: Locals Socials de Pinedes de l’Armengol i La Torre
 • Vallbona: Ajuntament
 • Veciana: Ajuntament
 • Pujalt: Ajuntament
Envia un comentari

Bon dia amics, com ja sabeu el passat 15 de febrer vam donar per tancada la recepció de receptes de cara al llibre que estem fent. Tot i això tant el bloc com el FBK continua actiu, per tant esperem la vostra participació amb comentaris, receptes, links d’interés, etc.

Envia un comentari

Comprova els teus coneixements de què va a cada contenidor!

Envia un comentari

Bloc per reutilitzar i inventar! Propostes per fer llums, mobles, decoració… reutilitzant residus. Si t’agraden les manualitats i les coses originals entra-hi!
www.basurillas.org

Envia un comentari

La crisi econòmica també arriba al sector del reciclatge, per veure el reportatge feu clic aquí

Envia un comentari

Vídeo sobre el disseny creatiu amb residus

Envia un comentari

Des de l’equip de “Recicla’t a la cuina” us informem que avui 18 de febrer finalitza el termini per presentar receptes de cuina d’aprofitament i participar en el sorteig del lot de productes de la terra de la Cooperativa Agro Igualada.

Envia un comentari

Els dimarts 8 i 15 de febrer es va celebrar el segon i tercer taller de cuina d’aprofitament al Casal d’avis d’ Hostalets de Pierola.

Durant la sessió es va parlar molt sobre reciclatge i es va aprofitar per resoldre alguns dubtes, com per exemple a on s’han de llençar les restes d’un got o un plat trencat, els quals no s’han de llençar al contenidor verd ja que aquest tipus de vidre té contingut en plom. Les tabletes de medicaments i radiografies es poden deixar a les farmàcies o als Punts Verds. També es va suggerir que caldria netejar les ampolles de substàncies de neteja (salfumant, lleixiu…) abans de llençar-les al contenidor groc. Tots els assistents tenien molta consciència sobre la necessitat de reciclar, enhorabona!

Envia un comentari

Els dimarts 8 i 15 de febrer es va realitzar el segon i el tercer taller de “Recicla’t a la cuina” a La Llacuna.

Va tornar a cridar l’atenció les diferents maneres de presentar un mateix plat i la quantitat de residus orgànics generats durant els tallers: pràcticament zero!

Una de les assistents va comentar que va provar de fer la taronja confitada però no li va quedar bé. No us desanimeu si no us surt bé a la primera, torneu a intentar-ho!

Finalment, es va recordar que amb unes senzilles bones pràctiques a la cuina, una compra responsable i una correcta separació de residus per al seu posterior reciclatge, podem contribuir a un millor aprofitament dels productes i a la reducció dels residus.

Esperem les receptes d’aprofitament que algunes de les assistents van dir ens farien arribar.

Envia un comentari

Els dilluns dia 7 i 14 de Febrer va tenir lloc la segona i tercera sessió de cuina de la campanya Recicla’t a la cuina, a Òdena al CEIP Castell d’Òdena.

Durant la sessió es va parlar sobre la separació selectiva dels diferents residus, explicant que va a cada contenidor: groc: plàstics, llaunes, tetrabricks; verd: ampolles i vidre; blau: paper i cartró. A finals d’aquest any els veïns d’Òdena també faran la recollida selectiva de l’orgànica, així que, al taller es va fer una petita introducció del que s’ha de tirar al contenidor marró: restes de menjar (ossos, closques, restes de verdures, etc), taps de suro, bossetes de tè i infusions, paper de cuina brut, etc.

Una de les assistents ens va explicar un consell per a evitar l’ús de tantes bosses de plàstic: si a la fruiteria hi han dos productes que tenen el mateix preu per Kg, posar totes dues coses a la mateixa bossa.

Durant la sessió es va parlar sobre escalivar verdures, no fa falta embolicar-les amb paper d’alumini ja que la pròpia pell ja protegeix la carn de la verdura, d’aquesta manera evitem residus inútils.

També es va parlar sobre que fer amb l’oli de cuina usat, alguns assistents van comentar que feien sabó casolà i la resta que ho portava a la deixalleria on es fa servir per produir biocombustible.

Envia un comentari

El 7 i el 14 de febrer van tenir lloc el segon i tercer taller de “Recicla’t a la cuina” a Castellfollit de Riubregós.

Durant el segon taller de “Recicla’t a la cuina” a Castellfollit de Riubregós es va preparar una amanida de cuscús amb restes d’enciam i hortalisses i humus amb cigrons, una manera diferent d’aprofitar un producte típic de la comarca, el cigronet de l’Anoia. També es va preparar una fideuà d’aprofitament amb les restes de pollastre que podem tenir a la nevera. Dos bons exemples de minimització de residus orgànics.

En el tercer taller, es van elaborar hamburgueses “d’aprofitament” i cebes escalivades farcides amb les restes de fruita, verdures, hortalisses, formatge, fruits secs i altres ingredients sobrers per fer hamburgueses i cebes diferents. Com a postres va preparar una macedònia de fuites i formatge fresc presentada en forma original, de cub de Rubick. Amb pocs ingredients però amb una mica d’imaginació es poden fer plats diferents, bons i barats!

Per acabar es va recordar que amb unes senzilles bones pràctiques a la cuina, com les que s’han vist durant en el decurs d’aquests tallers, podem contribuir a un millor aprofitament dels productes i a la reducció de residus.

Envia un comentari

Com es fa la taronja confitada ? i el cabell d’àngel?

Conxi Maurel
Per veure la resposta clica a comentaris

4s comentaris

El dilluns 31 de gener es va realitzar el primer taller de “Recicla’t a la cuina” a Castellfollit de Riubregós amb un gran èxit de participació.
Es va preparar la crema de carxofes feta amb les fulles i les assistents es van sorprendre en tastar-la, no s’havien plantejat mai aquesta opció i no esperaven que estigués tan bona. Una altra cosa que va cridar l’atenció van ser les diferents maneres de presentar un mateix plat per a que quedi més apetitós i més atractiu per menjar.
Es va incidir en la poca quantitat de residus generats d’aquesta manera. Durant el taller es va comentar el gran volum de residus d’envasos produïts avui dia i les possibilitats de disminuir-los si practiquem una compra responsable.

Envia un comentari

El dilluns dia 31 de gener es va celebrar al CEIP Castell d’Òdena al municipi d’Òdena la primera sessió dels tallers de cuina de la campanya Recicla’t a la cuina.
Durant la sessió es va parlar sobre les formes d’aprofitar més els aliments, com per exemple, ficar les taronges o les llimones al microones durant 20 segons fa que després puguem extreure més suc, també es va dir que si sofregim les verdures abans d’afegir l’aigua per bullir, els pures i/o cremes surten més gustosos.
També va sorgir una recepta d’aprofitament amb les neules sobrants de Nadal, les piquem, afegim xocolata fos, fem forma de galeta i ho fiquem a la nevera, queden unes galetes de xocolata boníssimes!
Durant el taller les assistents van veure com es podia preparar una crema de carxofes feta a base de les fulles externes i els tronxos de les carxofes, restes que normalment tirem, es va afegir formatge parmesà i van quedar molt sorpreses de que quedés una crema tant bona. També es va preparar taronja i plàtan amb xocolata fos fet de restes de bombons, els hi va agradar molt, no va quedar res al plat!

1 comentari

El dimarts dia 1 de Febrer es va celebrar a Hostalets de Pierola, al Casal d’avis, la primera sessió del curs de cuina de la campanya Recicla’t a la cuina.
Els assistents van veure la preparació d’una crema de carxofes, feta amb els tronxos i les fulles de fora de les carxofes que normalment es tiren, i un postre fet amb fruita i xocolata desfeta. Totes dues receptes van agradar molt, sobretot van quedar molt sorpresos de lo bona que estava la crema de carxofes, i ens van dir que mai més tirarien les fulles!
Els assistents estan molt conscienciats amb la problemàtica sobre els residus orgànics, gairebé tots fan compostatge casolà o sinó, tiren les restes orgàniques al contenidor marró.

Envia un comentari

El dimarts 1 de febrer es va realitzar el primer taller de “Recicla’t a la cuina” a La Llacuna. Va tornar a sorprendre la crema de carxofes feta amb les fulles, no esperaven que estigués tan bona. També van cridar l’atenció les diferents maneres de presentar un mateix plat i fer-lo més atractiu per menjar.

Es va comentar la poca quantitat de matèria orgànica generada d’aquesta manera i va sorgir el dubte de què fer amb l’oli de fregir. Respecte això, es va recordar que s’ha de recollir i portar-lo a la deixalleria per a que es tracti adequadament.

Envia un comentari

Ante la crisis…platos ricos con restos”
Notícia enviada per Àngels Yllescas – l’ecocuinera.

Envia un comentari

El dijous 27 de gener es va realitzar el darrer taller de “Recicla’t a la cuina” a Piera.
El taller va ser molt participatiu, es va plantejar com una “festa” on tothom col•laborava en la preparació del menjar, aprofitant restes de fruita, verdures, hortalisses, formatge, fruits secs i altres ingredients sobrers per fer unes hamburgueses diferents. El menú es va completar amb unes cebes escalivades farcides també amb les restes que hem esmentat.
Per finalitzar es van comentar diversos aspectes sobre els residus i l’impacte ambiental:

 • La gran quantitat de residus d’envasos que generem i la necessitat de minimitzar-los fent una compra responsable.
 • L’ús del producte local, de temporada, amb un gust més bo i amb menys impacte ambiental.
 • La reducció de la quantitat de matèria orgànica generada, simplement aplicant alguns dels criteris emprats en els tallers de cuina d’aprofitament.
Envia un comentari

El passat dijous 27 de gener va tenir lloc l’ultima sessió del taller de cuina de la campanya Recicla’t a la cuina al municipi de Capellades.
Els assistents van ser molt participatius i van animar molt la sessió. Durant el taller es van fer les receptes següents: fideuà de pollastre i hamburgueses farcides amb fruits secs. Les dues receptes van agradar molt, sobretot van sorprendre les hamburgueses, que juntament amb els fruits secs queden boníssimes!
Un dels temes dels que es va parlar va ser sobre l’eficiència de la cuina de gas o l’elèctrica. La cuina de gas és més eficient des de el punt de vista energètic.
A la sessió també es va parlar sobre els diferents restaurants que hi han a l’Anoia, ens van recomanar uns quants, segur que hi anirem, moltes gràcies!

Envia un comentari